סה״כ: 0

צמחי מרפא ועובש – סכנה בריאותית חמורה

צמחי מרפא ועובש, אם יש משהו מסוכן בצמחי מרפא (חוץ מפשיטת רגל, כשהצריכה עולה ולא מגדלים בבית), זהו העובש לסוגיו.
גם אם אתם אוהבים אותו בקממבר, עובש בתפרחות הצמחי מרפא הוא חדשות רעות והוא יכול להופיע לפני או אחרי הקציר
אנחנו לא היחידים שאוהבים את פריחת הצמחי מרפא.
כנימות, עשים, חגבים, זבובונים ושאר יצורים חולקים איתנו את התשוקה הזאת, הגרוע בהם הוא קנאיס ועובש, שהפך מדובר לאחרונה, לאחר שהתגלה בתפרחות של צמחי מרפא רפואי.

עובש הוא שם כללי לאלפי זנים של פטריות, חלקן מחבבות את פרחי הצמחי מרפא.
הוא מתרבה בעזרת נבגים הנפוצים באוויר ומסוגל להתביית כמעט על כל חומר אורגני בטבע.
בהינתן התנאים המתאימים הוא מתחיל לשגשג, אך לעין בלתי מזוינת, הוא נגלה רק כשנוצרת מושבת עובשים,
רשת של קורים דקים ולבנים המאפירים עם הזמן, או במילים אחרות, צמחי מרפא ועובש.

צמחי מרפא ועובש – העובש הטוב והעובש הרע

העובש לסוגיו, יש לדעת, הוא לא רק אויב.
הוא מפרק חומרים אורגניים ומשתתף בתהליך הריקבון וההשבה שלהם למערכת האקולוגית. בנוסף, הוא משמש לייצור גבינות ונקניקים ואף תרופות מסוימות.
מצד שני, לשאוף עובש לריאות, זה רעיון גרוע.
סוגים מסוימים של עובש משחררים רעלנים ואם לא די בכך, הנבגים שנשאפים עם העשן (ולא, האש לא מחסלת אותם…) או האדים מהוופורייזר, עלולים להתמקם בריאות ובדרכי הנשימה, לגרום שם לזיהום פטרייתי וגם לעבור למחזור הדם.

במקרים הקלים יותר, עישון חומר נגוע בעובש, משאיר טעם רע בפה ויכול להביא לתגובות אלרגיות כמו דמעות, שיעול והתעטשויות וגם להפרעות נשימה, מיגרנות, הקאות, שלשול ועייפות.
בסיכון הגבוה ביותר להיפגע מעובש, נמצאים אנשים הסובלים ממחלות נשימה וכאלה שמערכת החיסון שלהם מוחלשת, כמו חולי סרטן שעברו טיפולי כימותרפיה.
בנוסף לזיהום דרכי הנשימה, העובש עלול לפגוע, במקרים כאלה, גם במערכת העצבים ובמוח ואפילו להביא מוות.
מכיוון שכך, למי שסובל ממערכת חיסונית מוחלשת, עדיף לצרוך צמחי מרפא במוצרים אכילים (אז הנזק האפשרי קטן יותר, כי החומר עובר סינון רעלים בכבד) ולא בעישון או אידוי.

צמחי מרפא ופטריות באותו כסף

אם אתם מגדלים צמחי מרפא, כדאי שתכירו את השמות בוטריטיס, סטמפיליום, אספרגילוס, אלטרנריה ופניציליום, כולם סוגי עובש שעלולים לתקוף את שיחי המחמד שלכם עוד במהלך הגדילה, ולחסל את התוצרת.
נבגי העובש, מסתבר, נמצאים בכל מקום ומחכים לשעת כושר להתפתח.
זו מגיעה, כאשר בחלל הגידול, אם זו חממה או ארון שהוסב למטרה, חם, האוויר עומד, אין אוורור ואחוזי הלחות גבוהים.
העובש תוקף תחילה צמחים שנחלשו מפגיעת מזיקים אחרים, אבל בהמשך יכול להפוך לאגרסיבי יותר ולפגוע גם בצמחים בריאים, כשהוא מחסל את התפרחת בהדרגה, באמצעות רשת של סיבים דקים ולבנים שבהמשך מתעבים ומאפירים.

זכוכית מגדלת ופנס

כדי לזהות עובש בוודאות ולהבדיל בינו לבין הטריכומות הלבנות של הפרחים, כדאי לחפש תמונות של צמחי מרפא נגוע (ויש כאלה לא מעט באינטרנט), כדי להבין איך זה נראה.
בשלב הבא, יש להצטייד בזכוכית מגדלת ובאמצעי תאורה חזק ולבחון את מצב הפרחים, כדי לוודא שאין עליהם פלומה לבנה או אפורה, אבקה לבנה או תפרחות יבשות, בעיקר בחלקים העליונים.
במקביל, יש להשתמש בחוש הריח.

צחנת לחות ורטיבות או סתם ריח מוזר ולא אופייני, צריכים להדליק נורה אדומה.
מצאתם עובש על צמח מסוים? מומלץ, עם כל עוגמת הנפש, לעקור ולהשליך אותו לפח ובעיקר להרחיק מהצמחים האחרים.
לא כדאי לנסות להפריד את החלק הנגוע. סביר להניח שהנבגים כבר התפשטו לכל חלקי הצמח.

צמחי מרפא ועובש

רפואה מונעת

איך מונעים את הצרה הצרורה? ישנם אמנם תכשירים שונים לטיפול בעובש, אבל חשוב לוודא שאינם רעילים ובכל מקרה, הדבר הטוב ביותר,
הוא למנוע את הופעת העובש, על ידי שמירה על תנאי גידול נכונים.
כלומר, לאפשר תנועה ותחלופה של אוויר בחלל הגידול ולהקפיד שהטמפרטורה לא תעלה על 26 מעלות צלזיוס והלחות לא תעלה על 50%.
חשוב מאוד גם, לשמור על הניקיון בסביבת הצמחים וכמובן להיות במעקב צמוד.
גילוי מוקדם, יוכל אולי להציל את הצמח ואת הצמחים שסביבו, כי נבגי העובש נודדים באוויר ויכולים להדביק את הסביבה.

וזה עוד לא נגמר

אבל לא רק בתקופת הגידול של הצמח.
העובש אורב לתפרחות גם לאחר הקציר ובתקופת האחסון והיישון ומזהים אותו באותה צורה.
התבוננות מעמיקה ורחרוח, יגלו אבקה או סיבים לבנים על התפרחת וריח מעופש.
כדי למגר את העובש גם בתקופת הייבוש והאחסון, יש להקפיד על חלל אחסון עם  לחות, טמפרטורה ותאורה נמוכות, מתחת ל-20 מעלות צלזיוס ועד 59-63 אחוזי לחות.
הקפאה, אגב, אינה מומלצת, מכיוון שהיא עלולה לפגוע בפרחים.
הכלי הטוב ביותר לאחסון בטוח, הוא צנצנת זכוכית אטומה וכהה.

אפשר אמנם למצוא היום מגוון אבזרי אחסון ייעודיים לצמחי מרפא, המאפשרים שליטה על איטום האור ורמת הלחות,
כמו צנצנות וקופסאות עם מסנן UV, מגירות ייעודיות, שקיות ואקום מווסתות לחות ועוד, אבל אפשר בהחלט למחזר צנצנת ביתית,
נקייה ומעוקרת במים רותחים ולאחסן אותה סגורה היטב, בארון אפלולי וקריר.

חשוב מאוד, לפתוח את הצנצנת אחת ליום לאוורור ולהשאיר אותה פתוחה למשך עשר דקות ואף לנער מעט את התפרחות שבפנים, כדי לוודא שאינן דבוקות זו לזו.
אם לא הבחנתם בעובש מבעוד מועד, יש מצב שתרגישו אותו לאחר העישון, בצורת שיעול, גירוי בעיניים, ליחה או גרד בגרון.
אם מופיעים שיעול שאינו פוסק, דימום מהאף, כאבים בחזה, סחרחורות, חום, בחילה ותחושה כללית לא נעימה, יש לפנות לטיפול רפואי.

שתף מאמר
מאמרים נוספים