סה״כ: 0

קטיף, בציר, ייבוש ושימור

מאמר זה מתייחס לתהליך הבציר, הייבוש והשימור של עשבי מרפא למיניהם.

קטיף בציר – הקפדה על ביצוע נכון של הדברים וערנות לחריגות היא הכרחית על מנת להבטיח שימור של האיכות, הארומה והטעם של התוצרים. לאפשר לך להתפנק מיד לאחר הקטיף וגם אחרי שלושה חודשים ויותר.
רשלנות עלולה לפגום היבול שהשקעת בו שלושה חודשים ויותר, חבל.

זיהוי זמן הבציר

חשוב ביותר להוריד את התוצרים בזמן המדוייק, הדרך היחידה לקבוע מועד הקטיף בציר המדוייק היא באמצעות בחינה קפדנית של היבול ובשלותו באמצעות מיקרוסקופ.
זמני הקטיף בציר המומלצים לצמח על פי הוראות יצרן הזרעים או טבלאות הדישון הינם הערכה ואינם בהכרח הזמנים הטובים ביותר להסרה. ככלל זנים מסויימים יבשילו תוך 45 יום, אך רובם המכריע יבשיל רק לאחר 60-70 יום ויש זנים שאף יותר כך שכדאי לחכות עם בציר מהיר מדי.
ברור שעגבניה לא בשלה כי הוסרה מוקדם מדי או רקובה מכיוון שהוסרה מאוחר מדי היא דבר חסר ערך.
התפתחות: גודלה וצפיפותה של התפרחת משתנה מזן לזן, אך רוב הזנים יתפתחו בקצב קבוע במהלך החודשיים הראשונים כשבשבועיים האחרונים הקצב עשוי להיות כפול ויותר.
אם להערכתך הגיע זמן בציר, וודא שהצמח לא מצמיח פרחים חדשים!
כשעברו שלושה-חמישה ימים שבהם הצמח לא גידל אפילו פרחון חדש אחד, הנך יכול להיות בטוח שהוא 100% בשל.
במידה והצמח הפסיק להתפתח אך צבעו לא השתנה או השתנה מעט מדי – משהו לא בסדר! השקה מיד בהרבה מים מאוזנים, תן למצע להתייבש והמשך בדישון פריחה במינון מופחת.
וודא שזמני האור תקינים ושהטיימר עובד.
הדרך הטובה ביותר לזיהוי זמן ההורדה המדוייק היא באמצעות זכוכית מגדלת חזקה (הגדלה של פי 30) או מיקרוסקופ

קטיף וייבוש

השתמש במספריים או סכין חדה. ראשית, הפרד בין הענפים לגזע.
הסר כל את העלים הגדולים בעלי הגבעול והפטר מהם. השאר עלים קטנים יותר היוצאים מאזור התפרחת.
הענפים שנייבש עכשיו צריכים להיות תלויים במקום קריר, יבש וחשוך.
בחר חדר קטן (או אוהל גידול), ניתן להשתמש במתקן ייבוש או למתוח חוט טוויסטי או כל דבר דומה מקיר לקיר.
תלה את הענפים לייבוש, הפוך, למשך 3-7 ימים, בהתאם לרמת הלחות באוויר. דאג לאיוורור יאות בחדר אך לעולם את תפנה את המאוורר ישירות אל הענפים.
כשהענפים משמיעים קול פצפוץ חלש כששוברים אותם, הם מוכנים לשלב הבא.
הורד את הענפים ובעזרת מספריים קטנות, הסר כל עלה ירוק הבולט יותר ממספר מילימטרים מהתפרחת, שמור אותם לשימוש בשקיות מיצוי, כך שנשארו על הענף פרחים בלבד.
הפרד בין הפרחים לענף בנקודת החיבור.

מיצוי

למיצוי איכותי יש לקחת את העלים הקטנים שבין העלים, את העלים הללו נרסק באמצעות מיקסר במי קרח קפואים לאחר מכן נכניס את התרכובת לדלי שעליו שמנו את שקי המיצוי לפי סדר הצפיפות כאשר הצפוף ביותר הוא הראשון להכנס לדלי.
לוותר על המיצוי זה כמו לוותר על הדובדבן שבקצה הקצפת

תהליך השימור וההשבחה

קח קופסאת וואקום לשימור ומלא אותה בצמחי מרפא כמעט עד הסוף.
התאם את גודל קופסאת הוואקום לכמות היבול שלך – המטרה היא שבכל אחת יהיו יותר פרחים מאוויר.
סגור את הצנצנת היטב ואחסן במקום קריר וחשוך לגמרי.
בנקודה זו, למרות שהענפים יבשים, עדיין יש מעט לחות בפרחים שאיחסנת. במשך השבוע הראשון לשימור יש לפתוח את קופסאת הוואקום אחת ליום למשך 10-15 דקות לאיוורור על מנת למנוע ריקבון.
במידה והפרחים מרגישים לחים למגע, שפוך אותם מ קופסאת הוואקום ישירות על משטח זכוכית אם יש כזה (בכדי שיהיה קל לאסוף שאריות שהתפוררו) ותן להם להתייבש למשך 30 דקות. המשך כרגיל.
במשך השבוע השני, פתח לאיוורור אחת ליומיים שלושה, אך בדוק היטב שאין סימני רקבון.
אם מצאת כאלו, הפטר מייד מהפרח הנגוע, תן לשאר להתאוורר למשך שעה לפחות וחזור לאוורר מדי יום כמו בשבוע הראשון.
לאחר השבוע השני, אחסן את קופסאת הוואקום במקום מתאים למשך שבועיים נוספים לפחות.
במידה והחלטת לשמר את צמחי המרפא לתקופה ארוכה יותר, פתח למשך דקה-שתיים בתום השבועיים הנוספים, וודא שאין רקבון, סגור היטב והחזר את הצנצנת למקומה.

שימור נוסף

ניתן ואף רצוי לשמר עשבים ליותר מ-30 יום.
חודש הוא המינימום להשבחה ופירוק הכלורופיל, אך ההבשלה ממשיכה עד שנה מרגע הבציר.
חלק ניכר מזני צמחי המרפא יאבדו מטעמם או ישנו אותו קלות לאחר חודשיים או יותר של שימור, ובמקרים מסויימים הטעם אינו רצוי.
במידה והשימור נמשך יותר מחודשיים, פתח בתום החודשיים פעם נוספת ע”מ לוודא שהכל בסדר.

שתף מאמר
מאמרים נוספים